През изминалата седмица както американският президент Джо Байдън, така и неговият

...
През изминалата седмица както американският президент Джо Байдън, така и неговият
Коментари Харесай

TikTok отново стана мишена за американските политици

През миналата седмица както американският президент Джо Байдън, по този начин и неговият най-вероятен противник на президентските избори на 5 ноември републиканецът Доналд Тръмп отправиха призиви за забраната на известното китайско мобилно приложение " ТикТок " (TikTok) в Съединени американски щати.

Първи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън зададе тона във връзка с проблема, като съобщи в събота, че ще подпише препоръчаното законодателство за възбрана на обществената мрежа " ТикТок ", в случай че Конгресът го одобри, съобщи Асошиейтед прес. Този ход пристигна на фона на възходящото безпокойствие на Вашингтон да не попаднат персоналните данни на американците в ръцете на Китай, показва АП.

Проектът на възбраната, който в четвъртък единомислещо мина през Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, призовава китайската корпорация " Байт Денс "  (ByteDance) да се лиши от собствеността си върху " ТикТок ", или ще бъде дейно неразрешена в Съединени американски щати. 

Републиканският ръководител на Камарата на представителите Майк Джонсън също поддържа законопроекта и уточни, че скоро той ще бъде подложен на гласоподаване.

" Ако го одобряват, ще го подпиша ", сподели Байдън, когато беше запитан от кореспонденти за законодателството.

Белият дом оказа техническа поддръжка при правенето на законопроекта, макар че говорителката на американския президент Карин Жан-Пиер съобщи по-рано предходната седмица, че законодателството за " ТикТок " към момента се нуждае от известна работа, с цел да се стигне до такава степен, че Байдън да го поддържа.

Лидерът на болшинството в Камарата на представителите Стив Скалис, републиканец от щата Луизиана, съобщи, че ще внесе законопроекта за гласоподаване в Камарата на представителите идната седмица.

Лидерът на болшинството в Сената Чък Шумър, демократ от щата Ню Йорк, съобщи, че забраната на " ТикТок "   " би трябвало да бъде прегледана ", само че не сподели дали ще внесе законопроекта на Камарата на представителите за гласоподаване в Сената.

Подновените старания на американските законодатели да наложат продажбата или възбраната на " ТикТок " провокираха намерено опълчване от страна на доста хора в страната, където 170 милиона души употребяват извънредно известната платформа за обществени медии, показва в. " Чайна дейли ".

Предлог за плана за " Закон за отбрана на американците от приложения, следени от задгранични съперници " е, че защото " ТикТок " е благосъстоятелност на китайската корпорация " Байт Денс ", данните на потребителите ще бъдат налични за китайското държавно управление.

" ТикТок " неведнъж е отричала, че споделя каквато и да е информация за потребителите с китайското държавно управление. Базираната в Пекин компания съобщи, че няма да съобщи такава информация и в никакъв случай не е била приканвана да направи това, отбелязва " Чайна дейли ".

До момента държавното управление на Съединени американски щати не е предоставило никаква информация, която да демонстрира, че " ТикТок " споделя информация с китайските управляващи, показва АП.

Бившият президент и най-вероятен противник на Байдън на президентските избори Доналд Тръмп в края на президентския си мандат издаде, а по-късно анулира, декрет за възбрана на " ТикТок "  и на друго известно приложение " Уи Чат ".

" Ако се отървете от " Тикток ", " Facebook "... ще удвои бизнеса си ", написа тогава Тръмп в обществените мрежи, добавяйки, че не желае " Facebook " " да просперира ".

" Американското държавно управление се пробва да лиши 170 милиона американци от конституционното им право на свободно изложение ", съобщи във връзка предлагания законопроект представител на " ТикТок ". " Това ще навреди на милиони бизнеси, ще лиши артистите от аудитория и ще унищожи препитанието на безчет създатели в цялата страна. "

Съгласно подготвяното законодателство платформата ще бъде неразрешена за достъп до магазините за приложения - като тези на " Епъл " и " Google " - както и до услугите за уеб хостинг, до момента в който " Байт Денс " не я продаде.

" Изглежда, че в предлагания законопроект има доста повече неща, за които да се тормозим, в сравнение с кой е притежател на " ТикТок ", разяснява на собствен ред притежателят на обществената мрежа " Екс " Илон Мъск, имайки поради свободата на изложение в мрежата.

Неочаквано вчера Доналд Тръмп, евентуалният претендент на републиканците за президентските избори в Съединени американски щати, се солидаризира с Байдън по отношение на китайската платформа, като съобщи пред телевизия Си Ен Би Си, че приложението " ТикТок " е опасност за националната сигурност, съобщи Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че той обаче е сравнил рисковете, свързани с известното приложение, с рисковете, които съставляват и други обществени мрежи, като да вземем за пример " Facebook ".

Преди това Тръмп разкритикува американската корпорация " Мета " за това, че му е лишила достъпа до " Facebook " и " Инстаграм ", след като е свалила два негови поста по време на щурма на Капитолия в американската столица Вашингтон на 6 януари 2021 година. През февруари 2023 година сметките му там бяха възобновени.

Вероятно въпросът за възбраната на " ТикТок " в Съединени американски щати ще остане една от горещите тематики на предизборната акция за президентските избори през ноември и двамата претенденти ще се надпреварват в твърдата си изразителност си по този въпрос.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР